KARVA-prijs 2022 Featured HomeGeen categorieKARVA-prijs 2022

Klik hier voor meer informatie omtrent de opzet van deze prijs

 

Dit jaar werden twee projecten in aanmerking genomen voor de KARVA-prijs:

  • – het project BIOMAB dat verbinding tussen kunst, menselijke creativiteit en wetenschap nastreeft
  • – het ZIPSTER project, dat artsen helpt om een patiënt gericht en tijdig door te verwijzen naar de meest gepaste lokale ondersteunende organisatie

De jury kende de prijs toe aan het ZIPSTER-project, met daarnaast een nominatie voor BIOMAP.

Het project ZIPSTER is gestart in 2020 in een aantal huisartspraktijken in de stad Antwerpen. Het werd voorgedragen door de professoren Hilde Bastiaens en Hilde Philips, mede uit naam van de ontwikkelaars en initiatiefnemers HealthEndeavour en NSX. Het ondersteunt artsen in het bevragen van psychosociale en niet-medische noden van hun patiënten. Het helpt artsen om op basis van de gedetecteerde noden de patiënt gericht en tijdig door te verwijzen naar de meest gepaste lokale ondersteunende organisatie. Zipster brengt de ‘sociale kaart’ als het  ware dichterbij. Doordat artsen ook feedback krijgen over de gedane doorverwijzing weten ze of de patiënt verder wordt geholpen door de organisatie naar waar werd doorverwezen. Op die manier leren de artsen de verschillende organisaties ook beter kennen en zorgen ze ervoor dat ze de patiënt kunnen ondersteunen in een brede waaier aan noden. Tegelijkertijd wordt een relevante en veilige communicatie opgezet tussen de arts en de organisatie.

Het project BIOMAB (Biological and Medical Art in Belgium vzw) Integratie van kunst in het medisch curriculum en vakgebied , werd voorgedragen door prof. Dr. Francis Van Glabbeek samen met de andere projectverantwoordelijken. Het levert een actieve bijdrage als laboratorium voor kritisch interdisciplinair onderzoek naar artistieke en wetenschappelijke manieren van kennisproductie in de geneeskunde. Het nastreven van sociaal-maatschappelijke samenhorigheid, mondiale verbondenheid en ecologische samenhang in de gezondheidszorg is een belangrijke doelstelling. BIOMAB heeft vele partners en wordt geleid door artsen en niet-artsen met een gevarieerde achtergrond. De activiteiten zijn velerlei; gaande van wetenschappelijke meetings, publicaties tot wetenschappelijk onderzoek en dissectietekendagen.

.

.

 

  • * De jury bestond uit prof. dr. Paul Van Royen, dr. Marc Vanderveken, dr. Frank Goes, dr. Ri De Ridder, dr. Joke Denekens, prof. dr. Dirk De Wachter en mevr. Rita Cuypers.

KARVA nieuws

© 2023 KARVA.be - All rights reserved